11 touko

Vuoden 2016 kirjavinkit

Kansainvälistymiskasvatusta sekä jännitystä kirjoihin uppoutumalla

Kansainvälistyminen sekä pakolaisuuteen liittyvät kysymykset ovat olleet viime aikoina puheenaiheita, joita tuskin yksikään suomalainen on voinut täysin välttää. Tästä syystä kirjasuositusten joukkoon on valittu useampikin aiheeseen liittyvä kirja.

Kansainvälistymiseen liittyvien kirjojen lisäksi suosittelemme Lars Keplerin mukaansa tempaavia dekkareita, joiden pääosassa seikkailee suomalaissyntyinen Joona Linna. Nämä kirjat tarjoavat jännitystä kesäiltoihisi.

Lukemisen ei tarvitse olla kallis harrastus

Joskus kuulee sanottavan, että kirjat ovat liian kalliita, minkä vuoksi osa jättää lukematta sellaisiakin kirjoja, jotka muuten kiinnostaisivat. Lukemisen ei kuitenkaan tarvitse olla kallis harrastus – ei ainakaan Suomessa, jossa on erinomainen kirjastojen verkosto. Kirjastot tarjoavat lukutoukille runsaan ja monipuolisen kirjavalikoiman. Halutessasi tutustua suomalaisiin kirjastoihin, tutustua niiden palveluihin, varata kirjoja tai uusia lainojasi kannattaa vierailla sivustolla Kirjastot.fi , jonne on koottu runsas tähän aiheeseen liittyvä tietopaketti.

”Mistään kotoisin” -niminen kirja kertoo juurettomuudesta sekä juurien kasvattamisesta”

Bakhtiari Marjanehin kirja ”Mistään kotoisin” kertoo ruotsalaisesta kaupunginosasta, jonkpexels-photo-46274a asukkaista suurin osa on maahanmuuttajataustaisia. Kirjan päähenkilöinä on perhe, jonka vanhemmat ovat joutuneet vaihtamaan työnkuvaansa täysin saavuttuaan uuteen asuinmaahansa – kielitieteilijänä työskennellyt isä tekee töitä pizzeriassa ja ydinfyysikkona työskennellyt äiti lastenhoitajana. Perheen teini-ikäinen tytär yrittää sovittaa yhteen kahden kulttuurin tapoja ja tottumuksia. Kirjan viesti, on, ettei meidän aina tulisi keskittyä kysymään ainoastaan sitä mistä kukakin on kotoisin, vaan keskittyä tutustumaan ihmisiin ihmisinä – omina persooninaan riippumatta siitä, missä maassa he ovat sattuneet syntymään. Kirja pyrkii ravistelemaan erilaisia stereotypioita sekä ennakkoluuloja, ja siitä on helposti aistittavissa, että kirjan kirjoittaja tietää omakohtaisten kokemustensa kautta mistä puhuu.

Marjut Heikkisen ”Appelsiinilehto” on kevään odotettu kotimainen uutuus

Marjut Helmisen esikoisromaani Appelsiinilehto pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen – Palestiinan konfliktiin. Kirjan eräs keskeisimmistä päähenkilöistä on joutunut lähtemään pakolaiseksi jo kaksi kertaa. Tämä kirja on kevään 2016 odotettu uutuus.

”Palasina maailmalla” syntyi kirjoituskilpailun tuloksena

Anu Harjun toimittama ”Palasina maailmalla” -kirja kertoo turvapaikanhakijoiden tarinoita. Kirja on syntynyt Suomesta turvapaikkaa hakeneille sekä turvapaikan saaneille järjestetyn kirjoituskilpailun pohjalta. Kilpailuun osallistuttiin yhteensä 54 kirjoituksen sekä 14 kielen voimin ja Anu Harju koosti kirjan näiden kirjoitusten pohjalta. Teos sisältää runsaasti eri-ikäisten ja erilaisista olosuhteista Suomeen saapuneiden henkilöiden kirjoituksia. Niiden kautta välittyy kuva esimerkiksi niistä syistä, joiden vuoksi turvapaikkaa hakeneet henkilöt ovat joutuneet pakenemaan kotimaistaan ja hakemaan turvapaikkaa Suomesta. Tarinat ovat ajatuksia herättäviä ja saavat lukijan ymmärtämään turvapaikanhakijoita aikaisempaa paremmin.

Joona Linnan seikkailuja dekkarinnälkäisille

Lars Keplerin kirjoittamat dekkarit, joissa suomalaissyntyinen komisario Joona Linna ratkoo jännittäviä rikoksia, ovat jännää kesälukemista. Joona Linna on mielenkiintoinen persoona, jossa yhdistyvät sekä suomalainen suoraselkäisyys että erinomainen vainu. Lars Kepler on salanimi, jota eräs ruotsalainen kirjailijapariskunta käyttää. Pariskunnan kirjoittamasta kirjasta ”Hypnotisoija” on tehty elokuva.

Kirjastoista helpotusta lukunälkään!

Kirjastot ovat erityisen hyviä ja suositeltavia kirjojen hankintapaikkoja – onhan kirjojen lainaaminen sekä taloudellinen että ympäristöystävällinen tapa hankkia uutta ja mielenkiintoista lukemista. Suomesta löytyy suuri määrä erinomaisia kirjastoja, joista Tampereen kaupunginkirjasto on yksi parhaista. Kannattaakin tutustua Tampereen kaupunginkirjaston laajaan kirjavalikoimaan, joka tarjoaa lukemista moneen makuun – vanhoista klassikoista aina uusimpiin kirjatrendeihin asti!