12 touko

Parhaat kirja-arvostelut

Kirja-arvosteluista saat arvokasta tietoa erilaisista teoksista

Erilaisia kirjoja erilaisista aiheista on tarjolla niin runsaat määrät, että toisinaan saattaa olla vaikea valita ja runsaudenpulan tunne saattaakin kohdata innokasta lukijaa. Tästä syystä erilaiset kirja-arvostelut antavatkin arvokasta tietoa erilaisista kirjoista. Kirja-arvostelujen kautta saat tietää mistä kirja kertoo ja mitä mieltä muut lukijat ovat siitä olleet. Tämän pohjalta sinun on helpompi tehdä valintoja niiden kirjojen suhteen, jotka haluat lukea.

Mistä löydän parhaat kirja-arvostelut?

Internetistä löytdownload (85)yy runsas valikoima erilaisia kirja-arvostelufoorumeita. Voit valita haluatko lukea ammattikriitikoiden arvosteluja vai tavallisten lukemista harrastavien suomalaisten kirjoittamia kirja-arvosteluja. Molemmissa on hyvät puolensa. Netistä löytyy runsaasti myös kirja-arvosteluihin ja –esittelyihin omistautuneita blogeja, joista on mahdollista saada arvokasta tietoa kirjoista. Osa näistä blogeista on keskittynyt lastenkirjoihin. Löydettyäsi bloggaajia, joilla tuntuu olevan kirjojen suhteen samanlainen maku kuin sinulla, löydät helposti uusia mielenkiintoisia kirjoja heidän suosittelujensa kautta. Monelle foorumille voit kirjoittaa arvosteluja myös itse.

Sivupiiristä löytyy loistavia kirja-arvosteluja!

Jos etsit verkosta sivustoa, josta löytyy hyviä kirja-arvosteluja lasten- ja nuortenkirjojen osalta, kannattaa vierailla sivustolla Sivupiiri Facebook – löydät tältä Facebook-sivulta runsaan määrän asiantuntevia kirja-arvosteluja. Kirja-arvostelujen lisäksi sivustolta löytyy kirjavinkkejä lapsille ja nuorille. Yksi uusimmista kirjavinkeistä liittyy arkaan aiheeseen, yökasteluun, jota on sivulla esitellyssä Niina Hakalahden kirjassa Tuukka-Omar käsitelty kivalla tavalla lapsentasoisesti.

Millainen on hyvä kirja-arvostelu?

Hyvässä kirja-arvostelussa arvioidaan kirjan antia sekä sisältöä ja otetaan kantaa kirjailijan onnistumiseen. Tällaisten arvostelujen lukeminen auttaa harrastajaa pysymään ajan hermolla uusien teosten sekä viimeaikaisimpien kirja-alan virtausten osalta. Hyvä kirja-arvostelu auttaa siis lukijaa lukupäätösten tekemisessä.

Onnistuneessa kirja-arvostelussa yhdistyvät sekä analyyttinen kirjoitustapa että henkilökohtainen ote ja sekä kuvailu että analyysi. Kirjoittajan kannattaa kertoa arvostelussaan myös siitä millaisia reaktioita kirja hänessä herätti ja millainen käsitys hänelle henkilökohtaisesti kirjasta jäi. Oman lukukokemuksen jakaminen muille tuo arvosteluun henkilökohtaista otetta.

Arvostelua kirjoitettaessa tulee olla kriittinen ja kertoa sekä teoksen hyvät että huonot puolet. Kritiikkiä annettaessa tulee kuitenkin muistaa kohteliaisuus sekä korrektius sekä se, että kritiikkiä annetaan nimenomaan kyseessä olevasta teoksesta eikä kritiikkiä saa kohdistaa keneenkään henkilöön. Kannattaa myös muistaa, että kritiikkiä voi antaa rakentavalla tavalla sekä ystävällisessä hengessä. Hyvä ohjenuora on miettiä, millaista palautetta itse haluaisi omasta teoksestaan.

Arvostelussa kirjaa on mahdollista suhteuttaa myös muihin alan kirjoihin tai kirjailijan muihin teoksiin. Lisäksi siihen voi sisällyttää aihepiiriin liittyvää lisätietoa unohtamatta kuitenkaan, että arvostelun pääosassa tulee olla arvosteltavana oleva kirja.