14 touko

Mitä suomalaiset lukevat?

Kirjasuosikit vaihtelevat Suomen eri osissa

Tutkittaessa suomalaisten suosikkikirjoja on havaittu, että suosikit vaihtelevat Suomen eri osissa. Esimerkiksi Kemijärven alueella suosikeiksi nousevat hirvenmetsästykseen liittyBooksOnShelfvät kirjat ja Turun alueella purjehdukseen liittyvät kirjat. Tämä kuvaa hyvin sitä, miten erilaisissa olosuhteissa suomalaiset asuvat maamme eri osissa ja miten erilaiset harrastukset painottuvat maan eri osiin. Esimerkiksi Helsingissä hirvenmetsästykseen liittyville kirjoille ei ole juuri lainkaan kysyntää, vaikka tällaiset kirjat ovatkin esimerkiksi Kemijärvellä suosituimpien kirjojen joukossa. Jossakin vaiheessa Pohjois- ja Itä-Suomen suosituin suomalainen kaunokirja oli ”Luonnon laki”.

Joidenkin kirjailijoiden kirjat saavuttavat suosiota kuitenkin ympäri Suomen. Viime vuosina tällaisia kirjailijoita ovat olleet esimerkiksi Dan Brown ja Kari Hotakainen. Muunmuassa Marko Kilpi , Peter Franzèn sekä Eino Hietala ovat tarjonneet viime vuosina vastusta Kari Hotakaiselle. Eino Hietalan ”Sotavankina Siperiassa” –niminen muistelmateos on ollut suosittu esimerkiksi Kemin alueella – onhan Eino Hietala kotoisin Sodankylästä. Suomessa onkin nähtävissä selkeästi, että paikalliset lukijat suosivat paikallisen kirjailijan teoksia. Esimerkiksi Reijo Mäen teoksia ostivat hänen uransa alkuaikoina lähinnä ainoastaan turkulaiset.

Westön kirjoja luetaan koko maassa ja myös Pauliina Rauhalan lestadiolaisuudesta kertova kirja ”Taivaslaulu” on koskettanut lukijoita ympäri Suomen. Laila Hirvisaari sekä Ilkka Remes ovat olleet viime vuosina suosituimpia kotimaisia kirjailijoita. Ulkomaisista kirjailijoista viime vuosina ovat Suomessa menestyneet hyvin Lee Child, Dan Brown sekä Jo Nesbo. Lastenkirjoista suomalaisten suosikiksi nousee Aino Havukaisen sekä Sami Toivosen luoma Tatu ja Patu.

Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että kirja saavuttaa suosiota suomalaisten lukijoiden keskuudessa?

Jotta kirjasta tulisi suosittu Suomen markkinoilla, tulee kirjailijan olla tunnettu. Tämän lisäksi kirjan tulee tietysti olla kiinnostava ja sen tulee saada riittävästi mediahuomiota. Esimerkiksi ”Sotavankina Siperiassa” –niminen kirja saavutti huomattavasti suunniteltua enemmän kiinnostusta, koska se nostettiin voimakkaasti esiin lehdistössä.

Erilaiset aikakausilehdet tarjoavat sekä tietoa että viihdettä. Lehtiä kirjoitetaan monista eri aihepiireistä, joten jokaiselle on tarjolla jotakin. Jos aiot tilata itsellesi uuden aikakausilehden, kannattaa vierailla sivustolla Aikakausilehdet.fi, jonne on koottu tietoa erilaisista tarjolla olevista vaihtoehdoista. Voit sivujen avulla helposti vertailla erilaisia aikakausilehtivaihtoehtoja ja valita omat suosikkisi. Monet aikakausilehdet tarjoavat hyviä tarjouksia ja tilaajalahjoja, jotka kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Suosittuja kirjojen aiheita ovat viime vuosina olleet esimerkiksi erilaiset dieetit, terveys sekä henkilökohtainen kehittyminen. Kirjan sisällön ja kirjailijan tuttuuden lisäksi myös kirjan ulkonäkö vaikuttaa siihen, tuleeko kirjasta suosittu vai ei. Mielenkiintoisen näköiset kannet voivat vaikuttaa siihen, että lukija päättää tutustua kirjaan tai valitsee sen hyllystä. Erityisen tärkeää kirjan ulkonäkö on keittokirjojen osalta.

Sanomalehdet tarjoavat informatiivista luettavaa

Tiedon tarjoajina erilaiset Sanomalehdet ovat yksi lyömätön vaihtoehto. Suomessa julkaistaan yllättävän paljon erilaisia sanomalehtiä, itse asiassa sanomalehtiä julkaistaan maassamme noin 200, mikä kuulostaa pienessä maassa yllättävän suurelta määrältä. Tämän vuoksi onkin hyvä, että nämä lehdet on koottu yhdelle verkkosivulle, jolla pääset helposti vertailemaan erilaisia vaihtoehtoja ja valitsemaan omat suosikkisi. Pääset tälle verkkosivulle klikkaamalla edellä olevaa linkkiä.