Sivupiiri » Kivettynyt mammutti

Lukublogi

Kivettynyt mammutti

Noin kuusivuotiaana seikkailin kotini lähellä valtavassa sananjalkapuita kasvavassa metsässä. Suuret lehdet ulottuivat pääni tasalle ja konttasin vihreän lehtikaton alla kauas, kunnes löysin pienen aukion. Minulla oli mukanani herkkupala kettua varten, jonka tiesin piilottelevan jossakin lähellä. Asetin syötin aukion keskelle ja vetäydyin sananjalkojen varjoon. Kettu tulisi pian, ihastuisi lahjaani ja voisin sitten kesyttää sen kaverikseni. Odotin hiljaa kauan, mielestäni monta tuntia. Kettu ei tullut, se viihtyi ilmeisesti paremmin muiden repolaisten seurassa.

Hiukan vanhempana olin poimimassa puolukoita kauempana metsässä ja näin polun varressa kivettyneen mammutin. Se makasi mahallaan kanervikossa, puolittain maahan uponneena. Erotin leveän korvan, kiinni painuneen silmän ja osan maan alle jäänyttä kärsää. Mammutti oli syvässä unessa Sen selässä kasvoi sammalta ja jäkälää ja muutama pieni puuntaimi oli kiivennyt sen hartioille.

Joskus myöhemminkin kävin tarkastamassa, oliko mammutti herännyt ja lähtenyt liikkeelle. Mutta siellä se yhä oli, graniitiksi jähmettyneenä ja nukkui satavuotista untaan. Eloon se heräsi esikoiskirjassani ”Taikametsän tuliketut”.

Kymmenien vuosien kuluttua olen palannut lapsuusmaisemiini. Arvasin jo etukäteen, että rehevää rehevää sananjalkaviidakkoa ei enää löytyisi, muutama kitukasvuinen sananjalka vain. Mutta entä kivettynyt mammutti? Kalliothan eivät muuta muotoaan. Olin muistavinani aika hyvin mammutin nukkumapaikan ja lähdin etsimään sitä.

Metsä näytti suurinpiirtein samanlaiselta kuin lapsuudessanikin, siellä kasvoi hoikkia mäntyjä ja niiden alla kanervaa ja puolukanvarpuja. Jonkinlaisen melkein umpeenkasvaneen polunkin löysin, mutta se katosi pian. Kuljin melkein eksyksissä. Kiviä ja kallioita oli kaikkialla, mutta en löytänyt nukkuvaa mammuttia.

Oliko mammuttikin ollut pelkkää mielikuvitusta? En usko. Varmaankin se nukkui yhä metsän kätkössä, mutta sammal ja puut olivat jo peittäneet sen kokonaan niin, etten enää pystynyt näkemään sitä.

 
Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

 
Ihminen vai kone?
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Kysymys, jonka tarkoituksena on hämätä roskapostirobotteja.